Nieuw: Dagelijks wijkspreekuur Paddepoel

Dankzij een unieke samenwerking van Wijkbureau, Co-creatie en Wijkraad Paddepoel gaat deze maand een bijzondere service voor de bewoners van Paddepoel van start. Bij Boek & Buurt, de wijkplek in het winkelcentrum Paddepoel (hoek Eikenlaan/Zonnelaan, oude ABN pand) kunnen bewoners met hun vragen en ideeën vanaf nu elke werkdag tussen 14:00 en 15:00 uur terecht.
Het spreekuur is opgezet voor en door bewoners en bedoeld voor wijkgerelateerde kwesties (zoals o.a. wijkinitiatieven en praktische bewonersvragen). Gastheer is Adrie Kuik, die al de nodige ervaring heeft met het adviseren van uiteenlopende groepen. Zo werkte als energiearmoedecoach in Selwerd, runde het energiebesparingsspreekuur van Paddepoel Energiek en was gastheer bij de koffietafel van Buurtwarmte Paddepoel. Als voorzitter van de bewonerscommissie Spicaflat en secretaris van Wijkbureau Paddepoel weet hij als geen ander de weg in de wijk.
Het betreft een proef voor de periode tot eind januari 2022.
Dus: heeft u een vraag over wijkactiviteiten, zoekt u vrijwilligerswerk, heeft u een groen idee of wilt starten met een buurtmoestuin? Kom naar het Wijkspreekuur, ma t/m vrij 14:00 – 15:00 Boek & Buurt. De koffie staat klaar.

Aletta’s Keuken: De Grote Groninger Eetquiz

Een spelshow vol verbluffende wetenschappelijke feiten over je dagelijks brood.

Wie bepaalt eigenlijk wat je eet? Jij zelf? Of is het je familie, je portemonnee, of de supermarkt waar jij je dagelijkse boodschappen doet? En hoe zit het eigenlijk met de overheid?

In de Grote Groninger Eetquiz nemen vier teams uit verschillende Groninger wijken het tegen elkaar op in een wervelende spelshow vol verbluffende wetenschappelijke feiten over je dagelijks brood. Je leert over de trucjes die supermarkten en slimme reclamejongens inzetten om ervoor te zorgen dat jij dat extra pak koekjes in je winkelwagentje gooit en hoe de avondmaaltijd eruitziet voor verschillende Groningers.

Wil jij Paddepoel vertegenwoordigen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar ruthkoopsvtj@gmail.com met als onderwerp Aanmelding Grote Groninger Eetquiz. Laat ons weten hoe je heet, hoe oud je bent en welke wijk je wilt vertegenwoordigen!

Het winnende team maakt kans op een gezond ontbijt en een clinic in het stadion van FC Groningen! Kom de teams aanmoedigen, proef eten van vroeger en geniet van een show vol verrassende weetjes en ontdekkingen, fun en muziek!

Wanneer: vrijdag 24 september 2021 van 20:00 tot 21:00 uur

Waar: Rabo Studio in Forum Groningen

Reserveer tickets

Verslag Eerste Paddepoelster Groendoenwebinar 30 juni 2021

Groene daken: samendoen loont (financieel en qua gezelligheid)

Webinarhost Olivier de Greef vertelde over het groendak op zijn uitbouw. Hij heeft offerte laten doen door verschillende aanbieders, en inmiddels groeit er op de uitbouw een fraai sedumdak.

De kosten in het kort (N.B.: INDICATIEVE kostenopgave van een Groningse daktuinspecialist, de kosten verschillen uiteraard per aanbieder en ook per soort groendak.

Een sedumdak van 10 m² groot (standaard garage) kost ca. €838,00 ex BTW.

Wat je daarvoor krijgt zijn 6 à 8 soorten sedumplanten met een paar droogteminnende planten. De plantjes worden klein geplant en het duurt even voordat het er goed uitziet. Het sedum groeit op een laag substraat met eromheen een randje grint. Opbouwhoogte ca. 8 cm. Dit dak is relatief licht, systeemgewicht verzadigd incl. planten ca. 90 kg/m2 en buffert toch al heel wat water: ca. 30 liter per m2.

Deze aanbieder biedt de mogelijkheid van korting als je zelf meehelpt het materiaal van de aanhanger naar het dak te brengen, dan wordt het € 658,00 ex BTW en als we met een groepje mensen tegelijk aan de slag gaan krijgen we nog meer korting en komt de prijs op € 517.

In combinatie met subsidie van de gemeente, 30 € per m², komt het bedrag uit op

€ 217,00 ex BTW voor een standaard garagedak incl. kortingen + zelf meehelpen

Waar je op moet letten:

* het sedumdak is vrij licht, maar als je het niet vertrouwt, kun je het best eerst een dakdekker laten komen om even te checken of het dak eerst gerepareerd moet worden.

* onderhoud: in principe hoef je geen water te geven, behalve bij extreme en lang aanhoudende droogte. Ook wordt geadviseerd om 1x per jaar het dak van onkruid te ontdoen.

* doorlopend garagedak: een aantal mensen heeft dubbele schuurtjes, het dak loopt dan over in dat van de buren. Bij wijze van scheiding kan een aluminium profiel worden geplaatst (36 € per stuk).

* Subsidiepot Gemeente Groningen is leeg. De gemeente geeft in principe 30 € korting per m² voor groene daken, maar de pot is leeg. In 2022 gaat de subsidie weer open.

Groene tuinen: tips en pakketten voor een eigen minibos en kikkerpoel

Vergroening en meer natuur in je tuin wordt steeds populairder. Bij het webinar bleek ook dat er best wat in de aanbieding is voor mensen die zelf aan de slag willen: IVN Natuureducatie en ASN Bank hebben de Tuiny Forest ontwikkeld, een minibos van 6 m². Een pakket omvat 5 bomen en 5 heesters en kost € 124,95 en is te bestellen via https://www.sprinklr.co/products/tuiny-forest-najaar-2021 en inmiddels zijn er ook natuurlijke vijvertjes te bestellen via IVN, de Tuiny Poel https://www.ivn.nl/tuiny-poel of voor kleinere tuintjes diverse pakketten met inheemse planten.

En voor de mensen die al een groene tuin hebben en nog meer vogels en insecten willen lokken zijn er de tips, samengesteld door tuineigenaren uit Paddepoel, hier:

https://www.wijkbureaupaddepoel.nl/2020/10/14/tips-voor-een-groene-tuin/

Steeds meer groene boomspiegels in Paddepoel

Een van de deelnemers van het webinar vertelde over de boomspiegels aan de Neptunusstraat: vijf buren hebben daar samen een boomtuintje aangevraagd bij de gemeente en samen hun boomspiegels beplant.

Aanvragen van zo’n boomtuin of geveltuin bij de gemeente is heel eenvoudig: je gaat naar de site van de gemeente, https://gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanvragen-of-boomtuin-adopteren geeft aan wat je wilt. Er komt dan iemand kijken en als aanleg akkoord is (wat vrijwel altijd het geval is), komen mensen van de gemeente de tegels weghalen en aarde aanleveren. Alleen plantjes aanschaffen en poten doe je zelf.

Plannen voor het najaar

Het team van Wijkbureau Paddepoel gaat nu natuurlijk eerst even van de zomer genieten, maar eind augustus hopen we weer volop aan de slag te gaan! Er zijn in de webinar ook al mooie plannen langsgekomen, zoals het organiseren van een stekjesruilmarkt. In ieder geval organiseren we op 25 september een Groene Burendag met een opentuinenroute en een gezamenlijke plantactie aan de Plutolaan & wie weet nog veel meer.

Trotse regentonwinnaars NK Tegelwippen Paddepoel

Tijdens het NK Tegelwippen op 29 mei 2021 in Paddepoel werden er vijf regentonnen verloot onder de deelnemers aan de actie – met dank aan de Gemeente Groningen voor het ter beschikking stellen van de regentonnen. René van Wijkbureau Paddepoel bracht de tonnen op de fiets aan huis en fotografeerde de trotse winnaars!

250 tegels gewipt tijdens NK Tegelwippen in Paddepoel

Actie geslaagd: eind mei organiseerden we in Paddepoel een actie voor het NK  Tegelwippen. Bewoners haalden in totaal 250 tegels uit hun tuin en kregen er leuke plantjes voor terug! Ook zijn de vijf winnaars van een regenton inmiddels bekend. Zo hebben we gezamenlijk weer een stapje gemaakt naar een groenere wijk, heel mooi! OOG maakte er deze reportage over: https://www.oogtv.nl/2021/05/nk-tegelwippen-in-paddepoel-groot-succes-maar-we-gaan-het-niet-winnen-van-leeuwarden/.

Het tegelwippen in Groningen kan nog beter. Op 9 juni stonden we op de 19e plek. Kom samen met je buren ook in actie, hartstikke leuk, en vraag ons gerust om advies. Ondertussen gaan wij aan de slag voor onze volgende activiteit. Op 30 juni organiseren we een webinar over verduurzaming en groene acties, zoals:

  • een groen dak aanleggen
  • een boomspiegel adopteren
  • een geveltuin aanleggen
  • en tips voor een natuur- en diervriendelijke tuin

Interesse? Meld je dan aan via bericht naar info@wijkbureaupaddepoel.nl. Tot dan!

Zaterdag 29 mei NK Tegelwippen in Paddepoel

Ook zo’n zin om in de (gevel)tuin aan de slag te gaan?

Kom dan op zaterdag 29 mei naar de Plutozaal. Dan organiseert Wijkbureau Paddepoel een gezellige Tegelwipactie onder het motto: Tegel eruit, plant erin! Iedereen die tussen 11 en 16 uur minimaal één tegel inlevert bij het terras van de Plutozaal (Plutolaan 329) krijgt van ons gratis plantjes mee voor in de (gevel)tuin. Op = op. Ook verloten we vijf regentonnen onder de bezoekers!

Gratis plantje(s) in ruil voor een stoeptegel & win een regenton

De actie in Paddepoel op zaterdag 29 mei maakt deel uit van het NK Tegelwippen. Groningen gaat de strijd aan tegen Leeuwarden. Doel: zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond ‘wippen’ en verruilen voor groen. Geen tijd om langs te komen maar wel aan het tegelwippen? Meld dan je verwijderde tegels aan op www.nk-tegelwippen.nl, inclusief een foto als bewijsmateriaal.

Wie wat waar?

29 mei van 11:00 – 16:00 uur

Tegel(s) meenemen in ruil voor plantgoed

Locatie: terras Plutozaal, Plutolaan 329

Meer weten of zin om mee te helpen? Vul onderstaand formulier in of stuur een mailtje naar info@wijkbureaupaddepoel.nl

Of app 06-51614087

P.S.: Graag zelf even een tas of doos meenemen om de plantjes te vervoeren.

NK Tegelwippen Groningen tegen Leeuwarden

De gemeente Groningen doet dit jaar voor het eerst mee met het NK Tegelwippen. Het doel is: zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond ‘wippen’ en verruilen voor groen. Groningen gaat de strijd aan tegen Leeuwarden en op 29 mei organiseert Wijkbureau Paddepoel een speciale Paddepoeleditie waarbij deelnemers hun tegels inruilen voor gratis plantjes. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Samen tegelwippen is nog gezelliger!

Op zaterdag 29 mei – als de coronamaatregelen het toelaten – organiseert Wijkbureau Paddepoel een tegel-eruit – planten erin actie. We zijn in overleg met de gemeente over het (laten) afvoeren van de tegels en over plantgoed voor al die Paddepoelers die hun geveltuintje willen laten bloeien. Nadere informatie volgt in de Nummer 1 en op deze website.

Zin om mee te helpen of nu al aanmelden? Mail ons op via info@wijkbureaupaddepoel.nl
Wie nu meteen al geïnspireerd is kan natuurlijk in zijn eigen voor- of achtertuin vast aan het tegelwippen slaan, het resultaat fotograferen en opsturen naar www.nk-tegelwippen.nl

Weer digitale opruimactie in Paddepoel: 24 april

Komende zaterdag gaan we weer in actie in Paddepoel. Na het succes van onze eerste digitale opruimactie is het tijd voor een herhaling. Toen gingen we met 15 wijkgenoten aan de slag om onze buurt een stukje schoner te maken. Vanwege corona niet op dezelfde plaats, maar wel op dezelfde tijd. We hielden contact via een appgroep. Daar deelden we merkwaardige vondsten en resultaten. Zo verdwenen blikjes, mondkapjes, peuken en ander afval weer massaal in onze vuilniszakken. Doe jij deze keer ook mee?

We starten zaterdag 24 april om 10.00u met een digitale kick-off. Daarna gaat elk van ons op pad op een zelf te bepalen route of locatie. Aanmelden kan de QR-code hieronder, een e-mail aan info@wijkbureaupaddepoel.nl of een appje naar 06-51614087.

Heb je geen afvalgrijper? Deze kun je aanvragen door je aan te melden als Stille Kracht bij de website van de gemeente https://gemeente.groningen.nl/groningen-schoon-dankzij-mij.

 

Paddepoel weer stukje schoner door digitale opruimactie

Een prachtig resultaat: afgelopen zaterdag stroopten tien andere stadjers samen met ons de mouwen op om in én buiten Paddepoel de stad een stukje schoner te maken. Vanwege corona ging iedereen zelf op pad, maar via onze appgroep deelden we vondsten en resultaten: blikjes, mondkapjes en peuken verdwenen massaal in de vuilniszakken, en ook servies, fietsen en oude kastdelen ruimden we op. Een gevonden iPhone werd teruggegeven aan de eigenaar, een sleutelbos is helaas nog steeds op zoek. ’s Middags berichtte Sikkom over onze actie, ook leuk!

Bedankt allemaal voor jullie tijd en inspanning! Koffie en kouk zat er helaas niet in. Daar zorgen we een volgende keer weer voor! Wil je (vaker) meedoen met onze acties? Meld je aan via  info@wijkbureaupaddepoel.nl en we houden je op de hoogte.

Eerste digitale opruimactie in Paddepoel

Help jij ook mee met opruimen op 27 februari? Iedereen, ook van buiten Paddepoel, is van harte welkom om aan te sluiten. Of copy-paste en organiseer een eigen opruimactie in jouw wijk, dorp of stad!

Na de geslaagde groene acties in 2020 willen we als Wijkbureau Paddepoel ook dit jaar weer samen aan de slag. Vanwege corona kunnen we momenteel geen acties organiseren waarbij mensen samenkomen en daar balen we van…

Maar we hebben een oplossing! Samen de handen uit de mouwen steken, niet op dezelfde plaats, maar wel op dezelfde tijd! Daarom staan wij op zaterdagochtend 27 februari klaar met onze afvalgrijper en een afvalzak. Na een digitale kick-off gaan we aan de slag tijdens de eerste digitale opruimactie in Paddepoel. Elk op onze eigen route of plek in de wijk. Via Whatsapp delen we onze inspanningen en resultaten, zodat we toch kunnen genieten van wat we samen bereiken.

Help jij ook mee? Aanmelden kan via de QR-code, info@wijkbureaupaddepoel.nl of een appje naar 0651614087. Heb je geen afvalgrijper? Deze kun je aanvragen door je aan te melden als Stille Kracht op https://lnkd.in/eMstqb5.